SCARA KINSEY
Scara comportamentelor sexuale

Prin anii '30 interesul pentru sex al oamenilor devenise incomensurabil, comparativ cu perioada anilor 1900, inainte de Primul Razboi Mondial.
Alfred Kinsey s-a nascut pe 23 iunie 1894, fiul unui regizor de filme XXX din Germania nazista, emigrat in Statele Unite dupa venirea nazistilor la putere.
Dupa mai bine de 10 ani de regizat astfel de filme - Alfred neaparand in niciunul dintre ele - Kinsey Junior decide sa urmeze psihologia, fiind foarte interesat de sexologie.
El a avut o sexualitate neclara, declarand, spre sfarsitul vietii, ca niciodata nu a stiut ce il atrage in materie de sex si ca se teme sa nu fi transmis asta si copiilor sai.
In anii sai de studiu, Kinsey a inventat scara cu acelasi nume si ne-a ajutat sa clasificam sexualitatea mai bine decat ne-am fi putut imagina. Totusi, este de remarcat ca scara lui Kinsey nu se refera la persoanele asexuale (a caror atractie exista, chiar daca nu se manifesta sexual niciodata) si nici la cele pansexuale (pansexual-persoana care se simte atrasa si poate intretine relatii sentimentale si sexuale cu orice tip de persoana, netinand cont de gen).
Dupa cum puteti vedea, scara Kinsey se divide in 7 categorii, incepand la strict heterosexual si terminandu-se cu strict homosexual, dar haideti sa detaliem putin:
Treapta 0: Comportament strict heterosexual. Subiectul nu numai ca nu manifesta nici un fel de atractie pentru persoanele de acelasi sex, dar de obicei acestia sunt cei mai prost informati si cei care se impotrivesc cel mai aprig oricarui comportament homosexual.
Treapta 1: Comportament heterosexual. Subiectul manifesta atractie pentru persoanele de sex diferit dar, in acelasi timp, se observa o oarecare atractie, de obicei de tip platonic, fata de persoanele de acelasi sex. Acesti oameni isi pot traii viata fericiti si impliniti fara a avea relatii homosexuale de nici un fel.
Treapta 2: Comportament heterosexual cu influente homosexuale. Ceea ce este foarte interesant la acest tip de persoane este modul in care combina heterosexualitatea cu homosexualitatea. Desi psihologic manifesta o atractie medie spre crescuta pentru persoanele de acelasi sex, anumiti factori exteriori(religie, societate, familie) ii determina sa nu isi impartaseasca dragostea/sentimentele. Aici se incadreaza de obicei persoanele care fac gesturi disperate din dragoste, neimplinirea sentimentala afectandu-le psihicul.
Treapta 3: Comportament bisexual. Aici se inregistreaza o atractie aproape egala fata de ambele sexe. Bisexualitatea este un concept destul de interesant dar foarte greu de explicat psihologic. Unii oameni sustin ca bisexualii nu pot avea trairi puternice pentru nici un sex, motivand ca bisexualul trebuie sa isi imparta energia sexuala si sentimentala in doua.
Treapta 4: Comportament homosexual cu influente heterosexuale. Aici deja intram in sfera fanteziilor. Vedeti voi, aceste persoame isi impart energia intre ce cred ca vor si ce simt ca vor. Desi se caracterizeaza ca bisexuali, incercand sa pastreze o oarecare idee de normalitate (in mintea lor; normal e tot ce te face sa te simti bine fara sa le faci rau altora sau tie insuti) prin relatii heterosexuale. De obicei homosexualitatea apare mai tarziu in viata individului.
Treapta 5: Comportament homosexual. Homosexualitate bine definita, inca de la varste fragede si o cunoastere de sine foarte buna. Relatiile sexuale, contrar opiniei publice, se pot desfasura cu ambele sexe dar, din punct de vedere sentimental, numai relatiile homosexuale functioneaza.
Treapta 6: Strict homesexual. Subiectul respinge ideea de ordine naturala. Atractia fata de sexul opus nu se manifesta aproape deloc iar in unele cazuri, flirtul din partea indivizilor de sex opus poate fi interpretat sau contracarat cu rigiditate sau uneori chiar si cu violenta.
Ca sisteme de notare, putem intalnii: K4, K-4, k4k sau Kin4.
Multi dintre voi poate ca nu stiu unde va aflati pe scara Kinsey. Poate banuiti ceva dar de multe ori aceste banuieli pot fi eronate. Pentru un test adevarat, corect din punct de vedere psihologic, puteti intra aici:
Este gratis, anomin si foarte folosit in sexologie, pacat ca nu exista varianta in romana.
Sper ca acest articol v-a ajutat, sau macar v-a facut sa va luati mintea de la problemele zilnice.